O autorze
Dobre jedzenie jest jedną z naszych pasji.

Uwielbiamy odkrywać nowe krainy smaków i zapachów, ale też cenimy sobie powroty do znanych i sprawdzonych miejsc na naszej kulinarnej mapie. Lubimy dać się zaskakiwać: niecodziennym zestawieniem smaków, ciekawymi pomysłami na podanie dania. Ale sami także eksperymentujemy, wymyślamy nowe kombinacje, mieszamy najróżniejsze składniki. Naszą ciągłą inspiracją są podróże – nie tylko te dalekie, kiedy nasze kubki smakowe spotykają się z kulinarnym dziedzictwem innych narodów. Podróże bliskie, do innego regionu, miasta, wioski, dostarczają nam okazji do odkrycia nieznanych smakołyków w lokalnych restauracjach czy wytwarzanych przez niewielkie rodzinne firmy. Kochamy targowiska i jarmarki, ich niesterylny nieład i sezonową obfitość: na nich właśnie najlepiej lubimy wymyślać, co zjemy na kolację.

Kilka lat temu stworzyliśmy markę „Spiżarnia”, dzięki której smakosze mogą popróbować tradycyjnych, oryginalnych polskich przysmaków: konfitur, soków, syropów, miodów prosto z pasieki, przetworów i rozmaitych słodkości.

Mieliśmy pewien kłopot z nazwaniem naszego stylu gotowania. Po długiej burzy mózgów zdecydowaliśmy się na nazwę www.zniejednegogarnka.pl„Z niejednego garnka”[/url], bo faktycznie z różnych garnków pochodzą nasze kulinarne inspiracje.

Szparagi wiosenne

Może trochę zimna Wielkanoc w tym roku, ale dzielnie postanowiliśmy celebrować wiosnę. Tym bardziej, że po wczorajszym świąteczno-tradycyjnym śniadaniu odczuwaliśmy przemożną ochotę na znaczący wzrost warzyw w naszej diecie. A nie były to byle jakie warzywa, bo tuż przed świętami udało nam się kupić pęczek świeżych, krajowych, białych szparagów. Przyrządziliśmy więc te nasze szparagowo-nowalijkowe cuda z pieczonym selerem, pietruszką i marchewką, a to tego podaliśmy pieczonego buraka posypanego pysznym (i również nowalijkowym) szczypiorem czosnkowym. Sezon szparagowy uznajemy za otwarty!

Składniki:

Pęczek białych szparagów

2 marchewki

2 pietruszki

Średni seler

3 średnie buraki (najlepiej podłużne)

Szczypior czosnkowy

Natka pietruszki

2 łyżki masła ghee

2 łyżki bułki tartej

Mały kieliszek likieru pomarańczowego

1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej

1 łyżeczka kminu rzymskiego

1 łyżeczka ajwain (kmin koptyjski) lub suszonego oregano



1 łyżeczka ostrej curry

2 łyżki oliwy extra virgin

2 łyżki oleju do pieczenia

1 ząbek czosnku

1 łyżeczka sezamu

1 łyżeczka musztardy z miodem (polecamy musztardę gdańską marki Spiżarnia)

Kilka kropel octu balsamicznego

Sól i czarny pieprz do smaku


Przygotowanie:

Szparagi myjemy i obieramy cienko ostrym nożem a następnie gotujemy do miękkości w osolonej wodzie z dodatkiem kilku kropel soku z cytryny. Następnie wykładamy na podsmażoną na maśle bułkę tartą, skrapiamy likierem pomarańczowym i delikatnie mieszamy. Buraki pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni do miękkości, następnie obieramy i doprawiamy oliwą wymieszaną z musztardą i wyciśniętym czosnkiem oraz solą i pieprzem. Przed podaniem buraki posypujemy sezamem i posiekanym szczypiorem czosnkowym. Marchewkę, pietruszkę i seler myjemy, obieramy i kroimy w słupki. Następnie skrapiamy olejem do pieczenia, posypujemy solą i pieprzem i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni aż będą miękkie. Następnie posypujemy curry, papryką wędzoną, kminem rzymskim, ajwanem i dokładnie mieszamy. Wkładamy do piekarnika jeszcze na kilka minut, żeby warzywa przeszły smakiem przypraw. Przed podaniem warzywa posypujemy świeżo posiekaną natką pietruszki.
Trwa ładowanie komentarzy...