O autorze
Dobre jedzenie jest jedną z naszych pasji.

Uwielbiamy odkrywać nowe krainy smaków i zapachów, ale też cenimy sobie powroty do znanych i sprawdzonych miejsc na naszej kulinarnej mapie. Lubimy dać się zaskakiwać: niecodziennym zestawieniem smaków, ciekawymi pomysłami na podanie dania. Ale sami także eksperymentujemy, wymyślamy nowe kombinacje, mieszamy najróżniejsze składniki. Naszą ciągłą inspiracją są podróże – nie tylko te dalekie, kiedy nasze kubki smakowe spotykają się z kulinarnym dziedzictwem innych narodów. Podróże bliskie, do innego regionu, miasta, wioski, dostarczają nam okazji do odkrycia nieznanych smakołyków w lokalnych restauracjach czy wytwarzanych przez niewielkie rodzinne firmy. Kochamy targowiska i jarmarki, ich niesterylny nieład i sezonową obfitość: na nich właśnie najlepiej lubimy wymyślać, co zjemy na kolację.

Kilka lat temu stworzyliśmy markę „Spiżarnia”, dzięki której smakosze mogą popróbować tradycyjnych, oryginalnych polskich przysmaków: konfitur, soków, syropów, miodów prosto z pasieki, przetworów i rozmaitych słodkości.

Mieliśmy pewien kłopot z nazwaniem naszego stylu gotowania. Po długiej burzy mózgów zdecydowaliśmy się na nazwę www.zniejednegogarnka.pl„Z niejednego garnka”[/url], bo faktycznie z różnych garnków pochodzą nasze kulinarne inspiracje.

Ciasto bananowo-czekoladowe z węgierkami

Każda pora roku ma swoje uroki. Późna jesień też nie jest tychże pozbawiona. Suszymy i marynujemy grzyby, robimy dyniowe ciasta, smażymy powidła. A jak już smażymy powidła to zawsze pod dostatkiem jest pysznych dojrzałych węgierek, które można wykorzystać także do najrozmaitszych ciast. Dzisiaj wykorzystaliśmy je do przybrania ciasta bananowo-czekoladowego. I to nie byle jakiego, bo w wersji wegańskiej i bezglutenowej, a więc może je jeść praktycznie każdy – bez względu na ograniczenia dietetyczne.

Składniki:

4 bardzo dojrzałe banany
1 szklanka mleka migdałowego
Syrop klonowy do smaku
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka mąki ryżowej
1 szklanka mąki jaglanej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki kakao
4 łyżki oleju kokosowego
½ kg węgierek



Przygotowanie:

Banany miksujemy dokładnie z mlekiem migdałowym. Dosładzamy syropem klonowym do smaku. Mieszamy dokładnie z sypkimi składnikami i olejem kokosowym. Wykładamy do formy posmarowanej olejem i obsypanej bułką tartą, dekorujemy wydrylowanymi śliwkami i posupujemu odrobiną cukru trzcinowego. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni ok 40 minut, aż patyczek będzie suchy.
Trwa ładowanie komentarzy...